Arktisk Landbruk – i en urolig verden

Estimert lesetid: 4 minutter

Arktisk Landbruk – i en urolig verden

Jeg holder på med å utvide kategorien Politisk Pjatt, med det jeg har gjort av tekst og video til valgkampen! Mest som et eget oppslagsarkiv, men kanskje til glede også for en og annen som snubler innom. Jeg er for gjenbruk, og mener at en god sak ikke kan deles for ofte, og vil igjen trekke fram en yrkesgruppe som får ufortjent mye tyn! Bønder og småbrukere – matprodusenter! De som lager maten vår har alt for lav status!

Jeg er svært opptatt av landbruk, natur og dyrevelferd, og jeg mener at vi som forbrukere bør få en bedre forståelse av hvor viktige bønder og matprodusenter er, ikke bare i fredstid, men også med tanke på hvilken evne vi har som folk og nasjon, til å klare oss kritiske tider, enten på grunn av naturkatastrofer, ulykker eller konflikter.

Landbrukspolitikk dreier seg ikke om bare det vi har til frokost i dag og i morgen. God landbrukspolitikk er folkehelse, beredskap OG distriktspolitikk, og mye handler om kvaliteten på maten vi spiser, og hva som kan vente oss om det uforutsette skulle skje. Og det burde vi tenke litt mer på, for verden er et urolig og farlig sted for mange akkurat nå.

Jeg øynet muligheter til å fronte en god sak – og grep den!

I forbindelse med valgkampen før fylkestingsvalget spilte jeg inn en video som ga meg en GOD mulighet til å flagge standpunkt, og gi oppmerksomhet til de som sørger for at vi kan gå på butikken når vi trenger å fylle kjøleskapet…

…Og at ikke vi alle må dyrke, høste, melke, slakte, jakte, fiske, plukke, sylte og konservere hele vinterbeholdninga vår selv! 🥵

Her er videoen, og skulle du ønske den i tekstversjon, så scroller du bare litt lengre ned.

Manuset ble basis for teksten nedenfor, som jeg publiserte som et meingsinnlegg sammen med Elin Jørgensen (nå fylkestingsrepresentant for Rødt Troms), og her finner du linken til første publisering, i lokalavisa mi, Framtid i Nord.

Uten mat, har vi ingenting!

Vi i Rødt mener at mat- og landbrukspolitikkens viktigste oppgave er å sørge for at innbyggerne skal ha tilgang på trygg, næringsrik og nok mat.

Verden har sjelden virket mer uforutsigbar, med pandemi, krig i verdens kornkammer, og svikt i avlinger både hjemme og borte – enten på grunn av tørke og hetebølger, eller fordi nedbør og flom vasker bort både matjord og infrastruktur.

Mediene melder om knallsommer i nord, med badetemp og rekord i antall utepils. Samtidig ser vi at mange bønder opplever mer enn en halvering av avlingene, etter den tørreste sommeren på 30 år.

Norges sjølforsyningsgrad er under 40 % (før avlingssvikt) og nest dårligst i Europa. (Den siste beregningen for «kraftfôrkorrigert selvforsyning» for 2021 viser at andelen er på 39 prosent.)

Vet du hvor mye antibiotika det er i fradagstacoen?

Villet politikk har ført til at mat produsert av våre bønder har begrensa verdi, og derfor fylles min og din tallerken opp med stadig mer importert mat, av varierende kvalitet, og ukjent opprinnelse.

Vi peker på landbruket, og klager på at maten er for dyr. Matprisene har økt 14 % på et år, og stadig flere står i kø for matutdeling. Dyrtid, krise og selvforsyningsgrad reiser altså spørsmål om både folkehelse, beredskap og solidaritet. Skal vi fortsette å kjøpe oss ut av kriser og legge ned norsk landbruk? NEI mener vi i Rødt.

Fakta er at markedet setter prisen, Reitan og resten av dagligvarebaronene stikker av med profitten, og bonden sitter igjen med smuler.

Kravene til dagens moderne landbruk fører til store investeringer, større maskiner og flere dyr i fjøset, men lønnsomheten følger sjelden med. I Troms har 350 bønder slutta de siste 10 år, og på landsbasis forsvinner det et gårdsbruk hver eneste dag.

Nasjonalromantiske kulturlandskap står for fall

Det særegne kulturlandskapet som reiselivsnæringen serverer til potensielle turister som idylliske postkort, forsvinner sakte, fordi kyst og innland gror igjen.

Rødt mener at landbruket bør være basert på lokale ressurser, og en driftsmåte tilpasset gårdens forutsetninger. Visste du at utmarksbeitene i Troms faktisk er noe av det ypperste vi finner i Norge? Dette må vi benytte oss av!

Landbruket bidrar til betydelig verdiskapning, innen både produksjon, foredling, transport og handel. For å sikre fortsatt bosetting i distriktene, og mer kortreist kvalitetsmat så trenger vi flere hender i landbruket – ikke færre – også for å sikre befolkningen i tøffe tider!

Bonden skal ikke behøve å være idealist, ei heller fortsette å lage mat på dugnad!

Sommeren i nord er kort og intensiv, vekstsesongen er over før man rekker å blunke, og de arktiske forholdene krever kompetanse, erfaring og teft…

Og politikere som vil at våre matprodusenter skal få gjøre det de kan best, med en inntekt som står til innsats og et godt velferdstilbud!

For uten mat, har vi ingenting!

Merk: Neste gang vi skal stemme må du gjerne vurdere Rødt, om du ikke har stemt på oss allerede, for da er det stortingsvalg! Jeg kan garantere at landbruk ikke blir mindre viktig i årene som kommer, så still krav til ditt parti, uansett om du er rød, grønn, gul, lilla eller blå!🔴🟢🟡🟣🔵


Likte du det du nylig leste?
Del gjerne, legg igjen en kommentar og følg meg på instagram eller facebook for å få varslinger om nye innlegg! BuyMeACoffee er lite i bruk akkurat nå, men tenker å la kreative krumspring utfolde seg der etterhvert i stede for å ta opp verdifull plass på nettsiden 😅

Maskemesteren finner du her:

Instagram
Instagram
Facebook
Facebook
BMAC

Kommentarer

Legg inn en kommentar