O.C.D. – Obsessive Chicken Disorder

Estimert lesetid: 6 minutter

O.C.D. – Obsessive Chicken Disorder

Det er vel ikke helt usannsynlig at jeg har fått litt hønsestøv på hjernen, for er dere klar over hvor himla mye støv 6 høner og en hanemann greier å produsere…? Den svære grovstøvsugern som ble kjøpt inn i april, i anledning oppussing og hyppig bruk av støvete el-verktøy, tok seg jommen en svingom i hønsehuset. ..

….med det resultat at filtret gikk tett fortere enn man kan si aprilspøk, og det til tross for lufting, jevnlig kosting av tak og vegger, reint underlag and you name it! STØV! (Skal jeg fortelle en hemmelighet? Sssshh… Ikke fortell det til noen, men det store grønne monsteret ble kjøpt for å støvsuge hønsehuset; sirkelsag og pussemaskin var bare gode innsalgsargumenter for å få slå til når alt av Bosch var på tilbud!)

Det er, som du kanskje skjønner, ikke til å unngå at noen støvpartikler dermed har sneket seg på avveie, og inn i min kommandosentral, et sted som fortrinnsvis bør holdes støvfritt.

Hvor gikk det galt egentlig?

Jeg hadde mine bange anelser om at jeg var på ville veier i fjor sommer, allerede før støvet var i lufta, da jeg kjøpte rugemaskin og bestilte egg fra fire forskjellige hønseraser i samme omgang: Engelsk Araucana, Wyandotte, Australorp og Kobberhalset Maran.

Inntil da, hadde jeg kun forholdt meg til hvite butikkegg, og noen lyyysebrune for himla mange år siden, men NÅ skulle der bli andre boller: Jeg endte opp med kyllinger av alle fire rasene. Kyllinger ble store, og var plutselig ikke kyllinger mer.

I den kaldeste og mørkeste tida på året startet hønsene produksjonen. Først dukket det opp lysebrune egg fra frøken Australorp og Wyandottus, og deretter noen nydelige pastellblå egg,nesten mot turkise fra jungelhønene med topplue: Engelsk Araucana! Til sist, men slettes ikke minst, leeeenge etter de andre, og akkurat i tide til påske, begynte sjokoladehøna vår Buddy Maran å legge Kinderegg!

Selv om hønene våre kom ut av slik innpakning som kyllinger, av samme fargeegg i august i fjor, så var det fantastisk morsomt å finne slike lekre egg i kassa, nå når de verpet selv! Slikt ble jeg naturlig nok inspirert av, entusiasmen boblet over, eggekartonger og brett ble kjøpt inn, og datostempel til egg kom i hus.

Bare en uskyldig liten etikett

På bilder fra ulike hønseforum, fra rundt omkring i det langstrakte land, hadde jeg sett søte, kule, morsomme og stilfulle etiketter med logoer til småskala produsenter. Meeen, 6 høner og 4 egg om dagen i snitt, tilfredsstiller knapt nok til å dekke eget forbruk akkurat nå🤭

«Pytt sann… 400, 40 eller 4 egg om dagen, er det så nøye? Logo og etiketter vil jeg også ha», tenkte jeg!

Jeg har alltid vært glad i å tegne, og noen tjuvtriks og knep har jeg lært. Med større kreativ aktivitet og mer tegning på planen enn noen gang, dette siste året, så var det helt naturlig å kaste seg over tegneutstyret med det samme. Ei lita wyandottehøne stilte villig som modell, og slik balla det på seg.

Først tegne ei grov skisse, så rense opp i kaoset, fylle ut omriss, skyggelegge og fremheve detaljer med penn. Litt flikking på tegninga digitalt, deretter en tur innom InkScape (som er et gratis vektortegneprogram) for å legge til tekst, litt tekstur og vipps, SÅ fornøyd at jeg gikk løs på etikettprinting på «klistrepapir» med det samme!

Midt oppi dette rushet av eggende entusiasme og fjærkledd inspirasjon, innså jeg det; Jeg tenker på høne, seint og tidlig, nesten litt tvangsmessig!😊

Så gikk det som det måtte gå. Noen morsomme chicken memes surret forbi på Pinterest, og jeg følte meg truffet av en med teksten: «I suffer from O.C.D. – Obsessive Chicken Disorder». Veien var kort fra koselig etikett, til halvtussete «tvangsaktig» forhold til egg, fjær og alt annet hobbyen bærer med seg!

FØR — ETTER

Som innehaver av et par bokstavdiagnoser allerede, så var det fort gjort å ta til seg en tullediagnose som dette! Jeg trykket den til mitt bryst, BOKSTAVELIG talt!

Her har jeg forresten funnet fram noen flere av mine fjollete innlegg om egg, kyllinger og høns, om du er interessert, og har et snev av slik O.C.D. slik som meg! Klikk gjerne på innleggslinken, de åpner seg i en ny fane, så du kan lese senere 🙂

Påskeegg i august – kaklebu og galehus for nubegynnere
Rugemaskinfører – uten maskinførerbevis
Galehuset som ser best ut i måneskinn

Bare en liten tanke, før jeg fiser videre:
Vi skal på ingen måte bagatellisere de som sliter, eller tulle for mye med lidelser som kan være svært alvorlige for de som er rammet. For eksempel dersom man sier at man har angst, når man er bare bittelitt redd og småbekymra, eller påstår at man er skikkelig deppa når man egentlig bare har stått opp på feil side av senga og har èn dårlig dag.

Eller de som hevder å ha O.C.D – (tvangslidelse) fordi et bilde henger skeivt på veggen og man MÅ rette på det. Dette kan bidra til å nedvurdere og underminere problemene til mennesker som har fått sin livskvalitet og funksjonsevne svekket, på grunn av depresjon og ulike angstlidelser!

Dette er viktig tematikk for meg! Skillet kan være vanskelig, men jeg prøver etter beste evne å jobbe meg rundt det hele, i et hav av svart humor, galgenhumor og ironi, som er livsnødvendigheter for mange av oss som har utfordringer med psykisk helse, og jeg er den siste til å ønske å trampe noen på tærne, for jeg er i samme båt, bare så det er sagt. Nok alvor.

Hvordan vet du at du har O.C.D – Obsessive Chicken Disorder:

Har du ett eller flere av symptomene nedenfor, så er du i faresonen:

  • Du omtaler hønseflokken som jentene/damene dine, og gir de navn etter bestemødre, oldemødre, grandtanter, kjendiser og kongelige.
  • Du er vant til å sjekke for hønsemøkk under skosålene før du går inn i huset ditt 
  • Du har fullverdige, fornuftige samtaler med dine fjærkledde venninner
  • Du sørger for at alle jentene er innendørs og gjort rede for, hver kveld før du legger deg
  • Om du mister en høne, gråter du en skvett, fordi de er en del av familien
  • Du skriver lister med årsaker til hvorfor du burde hatt flere høner, og du ser alltid fram til vår og lysere tider, og håper at favoritthøna legger seg klukk. Rugemaskin eller kjøp av kyllinger duger også godt, om klukkhønas resultater uteblir.
  • Du foretrekker å være ute i hønsegården sammen med jentene, framfor å sitte inne å glo på TV.
  • Vennene dine gir deg gaver med hønsetema, til jul og bursdager (og du liker det!)
  • Du skjønner deg ikke på folk som ikke liker høns
  • Du har telefonen full av bilder av flokken din, og viser villig fram de nyeste bildene til de du møter i løpet av dagen

Og det beste av alt? Det finnes ingen kjent kur for fenomenet!

Jeg har fått noen tilbakemeldinger på at skjorta er kul, og har derfor opprettet min egen lille nettbutikk, hos tshirt.no, hvor jeg har lagt ut et par ulike designs av O.C.D-illustrasjonen, med og uten farge; nettbutikken kan du besøke her!

Jeg har allerede kjøpt meg en helt plain hvit T-skjorte, men må kanskje skaffe meg en i farger også…!  Trenger jeg å nevne at et eventuelt overskudd fra salget vil benyttes til å dyrke fjærkledd og kreativ hobby?

Liker du mine kreative krumspring, vil jeg gi et hint om at mine supportere på BuyMeACoffe har en rabattkode på 50 kr som kan brukes i maskemesterens merch-sjappe, tilgjengelig i supporterområdet!

Er du ikke direkte truffet av tilstanden selv? Kjenner du noen andre som bør utredes for overnevnte lidelse, og som kan ha nytte av å lese om at det finnes likesinnede, og at man ikke behøver å lide i stillhet? (Ja, for av og til så er det faktisk ganske ubehagelig…! Støv, lukt, økonomi og alt det der!)

Likte du det du nylig leste?
Del gjerne, legg igjen en kommentar og følg meg på instagram eller facebook for å få varslinger om nye innlegg! BuyMeACoffee er lite i bruk akkurat nå, men tenker å la kreative krumspring utfolde seg der etterhvert i stede for å ta opp verdifull plass på nettsiden 😅

Maskemesteren finner du her:

Instagram
Instagram
Facebook
Facebook
BMAC

Kommentarer

Legg inn en kommentar