Påskeegg i august – kaklebu og galehus for nybegynnere

Estimert lesetid: 4 minutter

Påskeegg i august – kaklebu og galehus for nybegynnere

Drømmen om høns i hagen har vært med oss i flere år, og eldste sønn har hatt lyst på egne høns halvparten av sine hittil 10 somrer og vintre. Da vi bodde i en leid leilighet, midt i et boligfelt, med delt hage og uteplass, så ville neppe døgnville hanegal kl 2, 4 og halv 5 i den nord-norske sommernatta falt i særlig god jord. Men nå? En helt annen historie!

Planer og ønsker har ligget på vent, godgjort seg lenge nå, og endelig kan vi feire vår første sommer som innehaver av eget småbruk med å ruge ut en hønseflokk! Her blir det, forhåpentligvis, med tid og stunder et skikkelig galehus med tilhørende kaklebu. Ferske frokostegg fra glade høner er ikke så fjernt lengre

Galehus!

Sjokolade??

De siste ukene har vi hatt en fargeglad eggesamling i rugemaskinen. 2 forsendinger med egg, sendt i fra hver sin del av landet, pakket etter alle kunstens regler ble henta på hos Posten,  24 egg totalt, likt fordelt på Wyandotte, Engelsk Arucana, Maran og Australorps. Wyandotte er en stor rase, med fargerike fjær, og cremefarga egg, Engelsk Arucana har et karakteristisk utseende med en skikkelig fjærtopp på hodet og legger turkis/lyseblå egg. Maran, disse blir hvetefarget, er er også en stor rase, avlet fram med tanke på både kjøtt og egg, opprinnelse fra Frankrike, og legger KINDEREGG! (Ok da, kanskje ikke, men se på den herlige sjokoladefargen!) Australorps er supereggleggere, og kommer i mixfarger i denne ladningen, også lyscremefargede egg.

Frynsete rykte – men vel verdt et forsøk

Post-egg har et frynsete rykte på grunn av svært varierende resultat for hvor mange egg som faktisk klekker. Det er store avstander her nord, så vil man fylle rugemaskinen med hummer og kanari som vi har gjort, så er post et av få alternativ til å kjøre landsdelen på kryss og tvers. Det er langt dette landet her, og det meste er nord.

Pakkingen i vårt tilfelle, kan man virkelig ikke sette noe spørsmålstegn ved:

Den ene forsendelsen var innkapslet i en hel årgang av aftenposten, fantastisk pakketeknikk! Den neste måtte åpnes utendørs, for den var fylt til randen av kutterspon , noe som også ga helt fortreffelig polstring. Nok til kyllingenes 7 første leveuker!?

Klekket ut en plan

Jeg har laget oss en egen ruge-og klekkeplan, godt brukt, og greit for både voksne og barn for å holde styr på hvor vi er i løypa. Egg ruges i 3 uker, og disse ble lagt i eggkokeren 20.juli. Når vi kommer til dag 21, så skal forhåpentligvis noen små dunballer begynne å hakke seg ut av eggene, og nå er det jammen like før!

Dag 18 hadde vi gjennomlysning av eggene, 7 stykker er dessverre ute av løpet, flere av disse hadde ingen utvikling. Men hey! Det er 17 stykker igjen, og det begynner å bli trangt inni skallet, likevel er det full aktivitet inni der, så det er tydelig at det er like før!

Klekkeplanen skal få litt modifikasjoner når vi er ved veis ende, så den kan brukes ved en senere anledning. Kanskje med mulighet for nedlasting om noen ønsker det?

I dag er det lørdag, i MORGEN kan vi begynne å lytte etter piping og hakking! Det er ulidelig spennende, rugemaskinen er stengt, total lockdown siste tre dager, og til siste kylling er ute av egget, og alle få bli helt tørre før noe som helst kan åpnes. Vi venter i spenning.

Oppdatering kommer! Plutselig!


Kommentarer

Ett kommentar til “Påskeegg i august – kaklebu og galehus for nybegynnere”

  1. […] for å sjekke temp og fuktighet, bestilte vi 24 egg, 12 fra Frøya, og 12 fra Skreia. I innlegget Påskeegg i august – kaklebu og galehus for nybegynnere, kan du lese mer om den […]

Legg inn en kommentar