Skal vi utfordre fordommer på nasjonaldagen?

Estimert lesetid: 2 minutter

Skal vi utfordre fordommer på nasjonaldagen?

Tenker du at det bare er norske flagg som skal synes på nasjonaldagen vår? Rokker vi virkelig ved nasjonalfølelsen ved å tillate andre flagg enn det norske? Et tilbakevendende tema i forbindelse med nasjonaldagen – er flaggdebatten.


Uansett hvor mange mennesker som er på flukt i verden, og med en pågående krig i Europa, er det selvfølgelig riktig å flagge med norske flagg på Norges nasjonaldag! Men; jeg ser INGEN problemer med at personer med annen tilhørighet, tar med seg flagget sitt (eller til og med flaggene sine) i toget eller andre offentlige steder på en slik festdag!

Det viser mangfold, symboliserer frihet og lar hver enkelt være stolt av sin opprinnelse og tilhørighet. For jeg tror at uansett antall flagg, så vil andelen av norske være størst!

Vår nasjonalfølelse vil ikke forsvinne bare fordi en familie fra Ukraina eller et annet sted i verden tar med seg sitt eget flagg i barnetoget eller andre offentlige arrangementer.

Norges nasjonaldag er en folkefest, av folket og for folket! Vår feiring er unik og spesiell, selv i verdenssammenheng, der mange andre land har militærparader og prangende oppvisninger.

Det gjør meg stolt og glad å se forskjellige nasjoner samlet under én fane på vår nasjonaldag!

Vi må ikke glemme alle de staselige plaggene som blir båret på denne dagen! Kofter, bunader og andre (nasjonal)drakter er velkomne innslag og en påminnelse om vår felles rike kulturarv!

I fjor, etter 17. mai, kunne vi lese om en hendelse i mediene som rørte mange. Magnus, en 5 år gammel gutt fra Bodø, stilte opp i toget iført sin vakre kofte og med det samiske flagget høyt hevet. Dessverre fikk Magnus oppleve at voksne mennesker oppførte seg som totale tåper, snakket nedlatende om både hans klesdrakt og flagg, og alt dette skjedde rett foran øynene hans.

Det var en trist påminnelse om hvor langt vi fortsatt har å gå når det gjelder aksept og respekt… Jeg håper vi slipper historier som denne fra årets 17.mai, men det er kanskje like naivt som å tro på julenissen?

Jeg unner spesielt barn og unge å føle stolthet over sin opprinnelse og kultur på en festdag som nasjonaldagen❣️

Vi må arbeide for at hver 17. mai, OG hver eneste dag, blir en feiring av mangfold, hvor alle får delta uavhengig av opprinnelse og bakgrunn, også uten flagg og bunad, uten å bli dømt eller latterliggjort.❤️

Dagen gir i tillegg dobbel grunn til feiring; Den 17. mai i 1990 fjerna Verdens Helseorganisasjon (WHO) homoseksualitet fra lista over sykdommer. Derfor ble det bestemt at den samme datoen skulle være IDAHOBIT – Den internasjonale dagen mot homofobi, bifobi, intersexisme og transfobi!

🇳🇴🏳️‍🌈🏳️‍⚧️

Som du nok ser tegninga av her, så er det muligheter for mange ulike flagg i togene rundt omkring, og jeg håper alle flagg er like velkomne❤️

HURRA for 17.mai!🥳🎉🌭🍦

PSSST, før du går: Fikk du med deg 1.mai-talen fra en ikke-arbeider, til arbeiderbevegelsen? Den kan du se/lese her.


Likte du det du nylig leste?
Del gjerne, legg igjen en kommentar og følg meg på instagram eller facebook for å få varslinger om nye innlegg! BuyMeACoffee er lite i bruk akkurat nå, men tenker å la kreative krumspring utfolde seg der etterhvert i stede for å ta opp verdifull plass på nettsiden 😅

Maskemesteren finner du her:

Instagram
Instagram
Facebook
Facebook
BMAC

Kommentarer

Legg inn en kommentar