Ufør aktivismeEstimert lesetid: 4 minutter

Ufør aktivisme

Det har vært veeeldig rolig på bloggen siste år har kanskje noen lagt merke til. Et par hakk mer politisk både på Insta og Face. Mye Rødt. Slettes ikke unaturlig, situasjonen tatt i betraktning. Hadde noen i januar 2022 hadde fortalt meg at jeg skulle gå fra å være inneslutta sofapolitiker med uavklart tilhørighet, til å bli stolt engasjert aktivist med partifanen høyt hevet innen året var omme, hadde jeg neppe kunnet ta budbringeren alvorlig.

En god opprydning og et lite ansiktsløft på nettsida, et par leserinnlegg og en kronikk senere, så kommer en statusrapport: La meg presentere min «nye» hobby og besettelse: aktivisme! Politisk engasjement er den mest antidepressive egenomsorg jeg har vært borti!

Etter noen år som medlem og velger i et parti der kampen mot Forskjells-Norge har stått øverst, og hvor politikken hyller mangfold og inkludering, så får jeg ta stadig større del i et fellesskapsprosjekt som 14.000 medlemmer og enda flere velgere har klokketro på!

Jeg har snart et år bak meg som styremedlem og sekretær i fylkesstyret til Rødt Troms. Bare DET var utenkelig nok i seg selv for kort tid siden, men jeg fikk altså en hyggelig telefon før fjorårets årsmøte i Rødt Troms, med spørsmål om jeg kunne tenke meg å ta et verv i fylkesstyret til partiet. Måtte jo si som sant var, at på grunn av helseutfordringer over mange år, så må jeg tråkke på bremsa, og ta en timeout fra tid til annen.

Jeg var fryktlig usikker på om jeg hadde noe å bidra med, men litt kranglete helse var ikke en hindring, mente mennesket i andre enden, så etter noen dagers betenkningstid og research på hva jeg hadde rota meg bort i, så takket jeg ja.

Fylkesstyret ga meg det spillerommet jeg behøvde. Jeg deltar etter beste evne, og dette fungerer for begge parter, fordi jeg selv får regulere fart og retning.

Jeg har i løpet av året fått ta del i prosjekter som står høyt på lista mi, og har i tillegg lært masse om hva som foregår i maskineriet i et parti i stadig vekst, både lokalt og nasjonalt, og det er utrolig givende å få være med både i stille og i storm!

Hjertesaker

Jeg er interessert i så mangt, men det er omfordeling og helse- og omsorgsrelaterte saker som ligger hjertet nærmest. Et spesielt viktig tema personlig, også hardt knytta til omfordeling, er de utfordringer som er knyttet til kroniske langvarige lidelser og psykisk sykdom, som setter folk på sidelinja, eller aller verst, fanger de mellom alle stoler, i et system det er vanskelig å forstå seg på. Man kan risikere å bli en kasteball mellom etater som egentlig skal hjelpe, men som i verste fall gjør det hele verre.

På veien fra syk til ferdig behandlet og frisk, eller avklart mot uførhet i en eller annen grad, risikerer man å tape både livskvalitet, selvbilde og økonomi, om man er uheldig og trår feil. Jeg har vært i den situasjonen selv, over mange år, og tenker at jeg derfor har mye surt opptjent livsvisdom jeg gjerne skulle vært for uten, men som jeg endelig kan bruke til noe nyttig.

Etter å ha blogget og delt om livet bak maska i snart tre år, så har jeg fått ganske god innsikt i alt for mange vonde og tragiske historier fra andre i liknende situasjoner, som burde og skulle vært unngått, i en ideel verden, hvertfall i et av verdens rikeste land.

Vi tar det til neste nivå

Da nominasjonskomiteen i Rødt Troms skulle sette sammenn liste for fylkestingsvalget, på seinhøsten i fjor, spurte de meg om jeg kunne tenke meg å stille mitt navn til disposisjon blant topp 10 på lista til fylkestingsvalget. Det å bli visst en sånn ENORM tillit, betød ekstremt mye for meg, samtidig som det var skremmende som rakkern!

Det å forestille seg lista liggende framme på valglokalet ved høstens kommune- og fylkestingsvalg, med navnet mitt og tittelen «ufør» ga umiddelbart avsmak. Det lokket fram spøkelser fra fortida, der både skam, utilstrekkelighet, hullete CV ‘er og følelsen av å være en byrde, kom boblende til overflaten.

Det å ikke ha ei utdanning, prestasjoner eller en karriere og henge på tittelknaggen var direkte sårt. Da er det godt man har gode sparringpartnere i ryggen, og tør å stole på fornuften, slik at disse uregjerlige følelsene ikke får festet grepet.

Jeg har lytta til min indre kritiker i alt for mange år, og vært både lydig og pliktoppfyllende, helt uten at det har tatt meg noe sted.

Mange avveininger måtte gjøres, et ja ble et nei, og et ja igjen. De som kjenner meg vet at jeg sjelden har vært den som hiver seg først med i valsen. Det jeg derimot har lært de siste årene, er at det å være åpen om egne begrensninger,kan vise seg å åpne flere dører enn det lukker.

Klart jeg skal være med! Selvfølgelig skal navnet mitt få stå som nummer 2 på Troms-lista! Hvem vet hva jeg har gått glipp av, bak alle dører jeg bare har gått forbi? Det er på tide å åpne de neste dører på min vei.

Signaleffekt – våg å ta plass og være synlig!

Mange av oss som har snublet og falt av A4-karusellen underveis, har funnet en trygg havn i Rødt. For meg som er ufør, handler det om å gi et tydelig signal om at det er helt riktig og veldig viktig, at vi alle har lik rett til å ta del i samfunnsdebatten, og kunne kreve den plassen vi fortjener, helt uavhengig av kjønn, legning, opprinnelse, prestasjon, økonomi, og helse!

Og jeg vet at mange sitter med store mengder opptjente erfarings-poeng, stående på konto for levd liv, og selv om poengene kan bestå av en del tyngre bagasje for noen, tror jeg at disse poengene kan komme godt med, om man tør å veksle dem inn. Renta er dårlig, så spend it all!

Klart eg skal være med å gi et ansikt til de som ikke greier, eller ønsker å stå i dette her selv. For måten jeg har blitt tatt i mot på, til tross for de begrensinger og utfordringer jeg har med meg i bagasjen, gjør sitt til at jeg har fått tilbake troa på at at det er plass til alle, og at felleskap fungerer!

Jeg er så innmari stolt og glad for å få stå på lista i lag med en sånn fantastisk bukett av dyktige folk!! Selv om jeg ikke helt har forutsetninger for å skjønne hvor denne reisen går enda, så kjører vi på! 2023 blir et spennende år, jeg (grue)glede meg! 

PSSST!
Har du fått med deg mine innlegg på Nordnorsk debatt?

Fatteslig aktivisme av en annenrangs borger

-For enkelt å få uføretrygd, sier du?


Likte du det du nylig leste?
Del gjerne, legg igjen en kommentar og følg meg på instagram eller facebook for å få varslinger om nye innlegg! BuyMeACoffee er lite i bruk akkurat nå, men tenker å la kreative krumspring utfolde seg der etterhvert i stede for å ta opp verdifull plass på nettsiden 😅

Maskemesteren finner du her:

Instagram
Instagram
Facebook
Facebook
BMAC
Tagged on:         

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: