Økonomisk falitt, vektorregning og sportsfiske

Estimert lesetid: 9 minutter

Økonomisk falitt, vektorregning og sportsfiske

Jeg liker å tegne. Nei vent, jeg ELSKER å tegne! Jeg hadde bare glemt det av, for en laaaang stund. Tegnesaker var framme når ungene ville tegne, og i mange år har det blitt med det. Vi kan sikkert trekke paralleller til dårlig egenomsorg og sånt, men la oss la det ligge i denne omgang. Men hva med overskrifta da, den ser ikke like oppløftende ut? Dersom man ikke da jobber som rådgiver for Luksusfellen, er konsulent i et inkassobyrå eller på annen måte ruller seg i andres økonomiske elendighet, i stede for å hoppe over når man støter borti noe grums.

Neida, slapp av, her er ingen personlige konkurser å skue, enda, kun et snev av surmaga oppstøt etter feilslåtte «investeringer» for en som elsker å være gratispassasjer! Clickbait altså. Har ikke troa på at det funker, men man må prøve seg?

Dette er en gladpost, helt sant, om å se muligheter der man egentlig har tråkket i salaten. Ja, og så må jeg advare om at det en nerdepost om freeware, vektorregning, bezierkurver, piksler, bitmaps og digital tegning! Høres det tørt ut?

Noe fluefisking lurer seg med helt til slutt, bare sånn for å gjøre kaoset komplett.

Freebies – Gratis du liksom…

Ved et slumptreff i desember 2019, rota jeg meg bort i nettsiden skillshare.com, en samleside for alskens kreativ kunnskap, fylt til randen med innhold laget av folk som ønsker å lære bort ting de kan. Noen kan DEFINITIVT tingene bedre enn andre, og ved å betale en slant, får man tilgang til gull (og MYE gråstein, man må sortere hardt!).

Freebies hadde de selvsagt å friste med; 2 måneder gratis premium-tilgang! Joda, jeg prøver vel, tenkte jeg, bare fordi det hadde vært spennende å se hva som var på baksiden av betalingsmuren…!?

Som sagt så gjort: jeg registrerte meg som bruker, la til betalingsmåte, og noterte meg datoen for når det skulle ha gått 2 måneder, så jeg ikke skulle glemme å avslutte tjenesten.
Nå er ikke jeg så flink til å huske at jeg ikke skal glemme ting, så det gikk som det måtte gå. Huskelister og gule lapper er ikke lengre en av mine sterke sider.

Jeg hadde jo knapt vært innom, så vidt logga inn, bare bittelitt, lista meg forsiktig rundt i alle kategorier, og tenkt at dette var nok å skyte litt langt over mål. Og glemt var alt, de to neste månedene… Datoen passerte i stillhet, og betaling for et helt år tikket ut av konto, og i retur fikk jeg ufrivillig full tilgang til alt innholdet hos Skillshare i 12 måneder. 840 kroner trilla på rekke ut av PayPal-lommeboka.

Fanken, så suuure penger…😣

Man lærer litt av sine feil

Etter en sånn bommert, så blir man vel automatisk litt ilsk, og rimelig kritisk til hele opplegget man har rota seg inn i. Spesielt når privatøkonomien syns at premiumplaner med ett års binding på vissvass er en riktig usmart greie. Jeg hadde i alle fall ikke lært noe som var verdt å bruke ÅtteHundreOgFørti kroner på (bortsett fra å bli liiitt mer kritisk til «gratis» tidsbegrensede abonnementsgreier – dyr lærdom med andre ord). Spist er spist, gjort er hjort, elg er ikke rein.

Etter et par dager med surmulig, begynte jeg å tenke på om det kunne finnes noe, hva som helst, blant det enorme, litt uoversiktlige utvalget av workshops og kurs som kunne rettferdiggjøre den lusne slumpen med penger som hadde listet seg ubemerket ut av konto, for deretter å slamre skikkelig med døra, en kald februardag i 2020. Jeg måtte bite i det sure eplet, og dykket ned i alt innhold, med mål om å finne diamanter blant gråstein.

Hva ØNSKER jeg å lære meg, var spørsmålet jeg stilte meg mens jeg scrolla meg gjennom tegne-, male-, skrivekurs, kurs i musikk- og videoproduksjon, webutvikling, fotografering og alt annet kreativt i alle tenkelige (og utenkelige) former.

Jeg hadde ikke interesse av lære meg å bruke programvare som verken lommeboka eller PC’n min taklet, eller spille instrumenter jeg ikke hadde tilgang til. DET var det mye av. Kreativ skriving på engelsk var heller ikke spesielt interessant, jeg syntes jeg karva nok på eget morsmål, og skreiv stort sett ut frustrasjon, sinne, vonde følelser og den slags, kun for eget bruk. Noen fine kurs innen tegning og maling var det jo, det var det som dro meg inn i utgangspunktet, og satte meg i klisteret. Til og med dét føltes litt uoverkommelig. Bitterheta hadde fått fotfeste.

Freeloading – fattigslaskens glade middelvei

Enda noen dager passerte. Og en liten lys ide tente i mørketida, mens Corona-nyheter og elendigheter flomma over i mediebildet. Lyspæra glødet over hodet på meg, og jeg hadde ikke kunnet slukke den om jeg så hadde prøvd å dra ut ledninga!

Jeg har svidd bort mer penger enn jeg syns er greit, og nå skal jeg IKKE støtte noe mer Big Business Bullshit med bindingstid, uten angrerett! Freeware er veien!

Småirritert, blakk og drittlei

Freeware er programvare som kan benyttes uten at det skal betales noe til produsenten. Jeg har i mange år benyttet meg av gratis programvare, både til bildebehandling, 3D, office-lookalikes, og det meste annet jeg har hatt bruk for til pc’n min. Helt konkret; Gimp, Blender, Libre Office, Evernote, Sketchup, Notepad++, og mange andre gode (og mindre gode) erstatninger.

Jeg veit hva du tenker (tror jeg?!), joda, jeg er nok en nerd, en gnien faen på noen områder, OG en fattigslask, men jeg har også blitt en særs løsningsorientert skrue, som har lært meg noen veier rundt hindringer – programvare har ofte vært et slikt hinder, når ressursene er knappe og maskinvaren man har å jobbe med egentlig er moden for pensjonisttilværelsen.

Jeg må nesten få skyte inn at jeg har gjerne donert noen kroner nå og da, til prosjektene som driver fram programmene som jeg etter hvert har lagt min elsk på, framfor å bruke mye mer enn det jeg har hatt tilgjengelig, på svindyr programvare jeg kanskje bruker bare 4 ganger i året. Kanskje ikke så gnien likevel?

At kvaliteten kan være så som så, er vel en kjent sak for de av oss som alltid er på jakt etter alternativer, både av moralske, personlige og økonomiske årsaker.  Ikke alt er like brukervennlig heller, ofte er det regelen, og ikke unntaket. Youtube og alskens forum gir gode svar på mange ting man kjører seg fast i, men er ikke alltid et greit hjelpemiddel, når målgruppen til et gratis program er litt snever.

Camilla + InkScape = ❤

Et slikt eksempel er InkScape, som jeg hadde installert bortimot 10 ganger i løpet av like mange år, uten å greie å forstå hva det gikk ut på. Inkscape er, et program for å lage vektorgrafikk. For det første, Jeg visste ikke hva vektorgrafikk var, greide ikke finne ut hvordan programmet skulle brukes, ei heller hva det kunne brukes til, men hadde en vag formening om at det kunne ha noe for seg, for meg. For det andre, det var gratis…! 🤑

Jeg vet ikke om vektorgrafikk lar seg forklare, på et relativt ukomplisert vis, siden jeg selv måtte bli godt voksen og nesten halvveis til 80 før jeg forsto det. Det er vel neppe så allverdens mange som har interesse av å vite sånt noe, men her it goes, kanskje lærer du noe nytt i dag du også? Jeg har hørt at det skal være sunt med en daglig dose lærdom for de små grå, og jeg må begynne i riktig ende, for dette forstår jeg som sagt bare sånn halvveis.

Hva er vektorgrafikk…?!

Vi starter med rastergrafikk, for det er det vi i grove trekk forbinder med digitale bilder, slik vi ofte ser det på skjermen. Et bilde i såkalt rasterformat er en datafil eller en datastruktur, som på en skjerm er bygd opp av et mønster innenfor et avgrenset område av rader og kolonner, et rektangulært rutenett av bittesmå piksler – biter, et «kart» av biter (engelsk bitmap) eller små punkter av farget lys. Når man forstørrer bildet, eller skrur ned kvaliteten/oppløsningen, slik som på bildet under, vil de individuelle pikslene framstå som kvadrater.


Vektorgrafikk derimot, er laget av noder/punkter, på skjermen. Den mest forenklede definisjonen av en node, er at den er et tilkoblingspunkt, og en gruppe noder, som er koblet sammen gjennom linjer og kurver, lager en form., og disse formene kalles baner.

Det visuelle uttrykket skapes dermed ved hjelp av disse banene, som rent teknisk består av vektorer til geometriske figurer og fargeoverganger (ja, veit… Heavy greier!)

Et utsnitt fra en vektorfil, med en node markert i gult. Når man flytter på et «håndtak» (blå strekk, med sirkel) endrer man kurven på linjen mellom nabo-noden og noden som håndtaket er koblet til.

Vektorgrafikk brukes blant annet for å lage logoer, strekbilder, 3D-lignende gjengivelser og animasjoner. Vektoriserte bilder kan skaleres opp og ned uten at kvaliteten forringes, filstørrelsen holdes rimelig liten,  og en vektorfil har klare fortrinn på noen områder, f.eks når det kommer til print og web, men med for mange punkter og farger i en vektorfil, blir det fort krøll. Derfor vil for eksempel et fotografi, med alle sine nyanser ikke la seg representeres ved vektorisering. Rastergrafikk og vektorgrafikk har dermed ganske klart definerte bruksområder, med hver sine fordeler og ulemper.

Eksamensfobi…

Vektorregning satte meg forøvrig i bås på videregående, jeg forsto aldri matematikken på det området, og skippa matteeksamen, ene og alene fordi jeg hadde holdt på å rive av meg håret i forsøket på å forstå. Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om vektorgrafikk, i det hersens (v)år 2003, DA hadde jeg skjønt det, ikke minst fått et veldig konkret eksempel på hva vektorregning brukes til!

Og så skulle jeg ønske at jeg hadde tenkt litt mer helhetlig, for jeg er sikker på at jeg hadde fått ståkarakter på en matteeksamen til tross for litt rufsete ferdigheterinnen vektorregning, når det meste annet satt rimelig spikra… Det var vel den der evinnelige dårlige troa på seg selv, og alt det der. Det var en avsporing. Nå som både vi forstår sånn delvis hva vektorgrafikk er; kan spørsmålet spisses: Hvordan lages vektorgrafikk i InkScape, og kan JEG ha nytte av det på noe vis?!

Uante muligheter

Skillshare har ikke akkurat et enormt utvalg når det kommer til gratis programvare, det har sine begrensninger, men nok til at jeg kunne skufle InkScape inn med en akkurat passe stor teskje. Bit for bit! Sakte men sikkert fikk jeg opp øynene for hva som var mulig i mitt lille tegneunivers, ved hjelp av punkter, baner og kurver, og etter hvert som triks og tips satt i fingrene gikk jeg fra å lære til å utforske.

Når en strektegning jeg lager blir fôra inn i InkScape, kommer den ut som vektorgrafikk i andre enden, og mulighetene er jo grenseløse for en kreativ kropp! «Den ferske laksefisker» har ligget i en skissemappe, sammen med flere andre ideer i MANGE år, og er et kroneksempel på en idé som har ventet i åresvis på at jeg skulle lære om vektorgrafikk og InkScape.

Endelig kunne den komme fram fra glemselen. Den ble tegnet for hånd i full fart i 2013, som en litt snål idé, med en liten rot i virkeligheten, fra enda flere år før dette igjen, for hvordan jeg opplevde å prøve fiske med fluestang. «Tenk om jeg hadde stått utti elva nå, med snurr på alt, og laksen biter på… Det hadde vært innmari ubeleilig gitt….» var tanken som streifet når jeg sto der å vifta med fluestanga som en gal, etterhvert inntulla i snøre, mens jeg skjønte hvorfor hatt (og briller) var smart på fisketur.😎

Sportsfiskerkarrieren min ble kortvarig, ikke fordi jeg krøka meg selv, eller andre, men fluestanga fikk et kort og hardt liv i mitt eie, og endte i flere deler, enn den kom i, før en eneste fisk var sveiva i land. Kanskje noe å tenke på å prøve igjen…? Ikke knekke stanga altså, men fisking!

Bob Ross said “Talk to the tree, make friends with it.” And so I did.

Tegninga og ideen ble lagt bort i en skuff. Glemt. Inntil i vår! Tegnegleden hadde kommet tilbake i løpet av det siste året, og med nye kunnskaper kom nye muligheter.

En gladlaks ble med i sammensuriet, og for å finne det rette utrykket, ble laks, fisker og flue vektorisert hver for seg, og samlet til en helthet på ny, hvor størrelse, plassering og form kunne endres i det uendelige! Og tilslutt, en Bob Ross-inspirert bakgrunn i form av digitalt maleri, tegnet på nettbrettet til yngstesønnen i sene kveldstimer, klappet på plass som prikken over i-en:

Pssst! Kommer snart som T-skjorte!

Jeg er ikke så flink til å sette punktum på et prosjekt, og InkScape hjelper kanskje ikke på den biten, med sine uendelige muligheter, men jeg kjenner at jo mer jeg jobber med vektorgrafikk, så forbedrer arbeidsflyten seg stadig, og det går raskere å få resultatet man tenkte seg når man satte i gang.

Håndtegning vil alltid være en så stor del av prosessen, og teknikken forbedrer seg fra gang til gang 😄

Laksen fikk meg opp i stry tidligere i vår. Den ble oppdaget på insta, og jeg ble «headhunta», til mitt første oppdrag som grafisk designer! HVOR KULT ER IKKE DET!?

Jeg har tegnet logo til en en bedrift, levert varene, og fått betalt! Steike stolt, og jeg håper jeg får vise fram resultatet snart! Det var ei tidkrevende utfordring, temmelig stressende og driiitskummelt, men en positiv erfaring, i aller høyeste grad!

Om det gir mersmak? Absolutt! ❣

Skal du på fisketur i sommer, eller har du noe kreativt kaos eller andre prosjekter på blokka? Sleng gjerne igjen en kommentar om du vil ha mer skriverier om freeware! Der er det mye å ta av🤩

*Som du kanskje skjønner, så ble den bortkastede investeringen hos Skillshare.com, slettes ikke så ille, og skillshare er en flott portal for kreative sjeler, men husk og huske!


Kommentarer

Legg inn en kommentar